2017-12-07 | Nyheter

PE-projekt nominerat till Årets bygge

Först rivningshot, sedan byggnadsminne och nu hotell. Byggprocessen för Steam Hotel har varit ett givande och tagande mellan gammalt och nytt. I år är det hundra år sedan ångkraftverket i Västerås togs i drift. Sedan dess har den pampiga byggnaden rest sin tegelsiluett i staden. Anläggningen har byggts ut i flera omgångar och i mitten av 1950-talet var ångkraftverket den tredje största kraftstationen i Sverige alla kategorier.

– Det speciella med bygget är det ändrade användningsområdet, från ångkraftverk med gallerdurkar som bjälklag till att inrymma ett toppmodernt upplevelsehotell där man lyckats behålla det industriella på ett jättebra sätt, säger Mani Cheraghi som varit uppdragsansvarig.

PEs dotterbolag Projektel var under projektet ansvarig el-konsult och var dessutom med i ett tidigt skede och tog fram en systemhandling som låg till grund för upphandling av en totalentreprenad. De som arbetat med projektet från PEs sida är Peter Sigrén Johansson, Anders Jönsson och Marcus Björkström.

Sommaren 2015 sattes spaden i marken och i augusti 2017 var det invigning. Beställaren Kokpunkten Fastighets AB (KFAB) är ett bolag som tillkommit för att utveckla hela komplexet med byggnader och till en destination och ägs helt och hållet av Peab.

– Det känns givetvis jättekul att projektet är nominerat. Det är ett bevis på hur en välfungerande konsultgrupp tillsammans med en bra projektledning och en hyresgäst med höga ambitioner kan åstadkomma något riktigt bra. Vi har sedan slutförandet av vår del i hotellet även fått förtroendet att upprätta ett förfrågningsunderlag för ”kulissbyggnaden” som står vägg-i-vägg. Den har en gemensam entré med hotellet och även infrastrukturen i form av el och media-serviser till kommande byggrätter, avslutar Mani Cheraghi.

Om Årets Bygge
Årets Bygge lyfter fram exempel på det bästa byggsektorn presterar ur ett antal kriterier, exempelvis hållbarhet, ekonomi, säkerhet och samverkan i projekt som färdigställs under året. 20 projekt utgör nomineringarna till priset Årets Bygge 2018 och priset delas ut den 19 mars på en gala på Cirkus i Stockholm. Tävlingen är ett samarbete mellan Svensk Byggtjänst och Byggindustrin.